Allergenen
(bron:Allergenen Consultancy B.V.)
Welke informatie moet gegeven worden?
Het gaat uitsluitend om informatie over de gebruikte allergene ingrediënten. Dit zijn veertien stoffen die in de wet zijn vastgelegd. Van elk product moet aangegeven worden of één van deze veertien allergenen gebruikt is bij de bereiding van het product. Het gaat dus om ingrediënten of stoffen die in componenten gebruikt zijn.
Niet verplicht is:
- Voedingswaardeinformatie*
- Volledige lijst van ingrediënten*
- Allergeenvrije producten aanbieden
- Voorkomen of vermelden van kruisbesmetting met sporen van allergenen. De wet gaat niet over allergenen die per ongeluk via lepels of snijplanken in een gerecht zijn gekomen. Uiteraard is dit wel van belang voor de allergische gast. Het voorkomen van de aanwezigheid van sporen van bepaalde allergenen is belangrijk, maar alleen nodig op aanvraag van de gast.
* ondanks dat regelmatig december 2016 genoemd wordt als datum dat dit verplicht gesteld gaat worden voor onverpakte producten, is dit NIET juist.
Hoe moeten allergenen vermeld worden?
De informatie mag op allerlei verschillende manieren gegeven worden. De allergeneninformatie van de producten en gerechten zal op voorhand uitgezocht moeten zijn, zodat bij een vraag van een gast of consument deze informatie snel beschikbaar is.
Schriftelijk
Bij schriftelijke informatie kunt u denken aan de menukaart, schap- of counterbordjes, informatiezuilen (digitaal) of een klapper met informatie. Voor producten die in een winkel verpakt en verkocht worden kan ook een etiket gebruikt worden. De NVWA heeft een beslisboom opgesteld om te bepalen of een etiket met volledige informatie nodig is (voorverpakt product) en wanneer alleen allergeneninformatie vermeld hoeft te worden (niet-voorverpakt).
Mondeling
Wanneer u de informatie mondeling geeft, moet u aangeven dat u beschikt over allergeneninformatie door dit op de menukaart of een bord aan te geven. Een bedrijf dat kiest voor mondelinge communicatie moet de inhoud en betrouwbaarheid kunnen borgen. Dit kan o.a. door het volgen van een NVWA ondersteunde cursus.
Uitzondering (alleen in Nederland)
De Nederlandse overheid heeft beleidsafspraken gemaakt waardoor sommige bedrijven geen allergeneninformatie hoeven te geven. Dit is uitdrukkelijk bedoeld als uitzondering en niet als manier om onder de wetgeving uit te komen. Het is echter niet geheel duidelijk wanneer bedrijven precies van deze regel gebruik mogen maken.